Pri nakupu pitbajka ali kateregakoli cross ali cestnega motocikla se moramo zavedati, da izdelek zahteva tudi določeno vzdrževanje. Med njimi je nedvomno tudi menjava motornega olja. Ima pa vsak proizvajalec svoja navodila s servisnimi intervali in pa kaj vse zajemajo ti intervali.kdor ne mažeRES

Sprotno preverjanje

Zelo pomembno je sprotno preverjanje količine olja v motorju (pred vsako vožnjo) in mazanje ostalih vitalnih delov, sploh verige. Pri nakupu novega pitbajka se moramo zavedati, da je motor potrebno pravilno uteči. Le tako bo njegova življenjska doba dolga. Kaj se zgodi ko med vožnjo zmanjka olja lahko vidimo na spodnji sliki.

kdor ne maže1

Utekanje novega motorja

Nov motor prvi dve uri utekamo tako, da pitbike najprej dobro ogrejemo preden gremo na vožnjo. Le tako je olje dovolj viskozno, da dobro podmaže vse vitalne dele v motorju. Prav tako je pri utekanju potrebno biti bolj nežen s plinom, z drugimi besedami rečeno, motorja ne smemo “gnati v obrate”. Po prvih dveh urah delovanja je priporočljivo zamenjati olje in oljni filter. Namreč v motorju se ponavadi v začetku še naberejo kakšni opilki, ki ostanejo na oljnem filtru ali pa v karterju motorja.

Štetje ur

Ko je motor utečen velja enako, da ga je potrebno pred vožnjo dobro ogreti! Vsaka nadaljna menjava olja je predpisana na 10 ur vožnje, prav tako menjava oljnega filtra. Če je motor pod velikimi obremenitvami se menjava olja priporoča na cca 7 ur skupaj z menjavo oljnega filtra. Vsako neupoštevanje servisnih intervalov lahko skrajša delovno dobo motorja.

Prava izbira olja

Na vrsti je menjava motornega olja. V motorje 125 do 150cc nalijemo cca 0,7L olja. Priporočeno je olje viskoznosti 10W40, ki vsebuje aditiv za motorje z mokro sklopko (npr. MOTUL 5100, ki ga zelo ugodno dobite tukaj). Če je pri menjavi olje toplo, je še toliko bolje, ker lažje odteče iz motorja. Torej najbolje da pustimo motor teči toliko, da se ogreje (5min), nato pa počakamo cca 5min, da se olje nabere nazaj v karterju. Pri izpustu moramo biti previdni, da se ne opečemo, ker je motor vroč in olje prav tako.

Koristne povezave: