Prihaja čas, ko se vožnja z motorjem zmanjša, nekateri pa ste z njo že zaključili. Ne glede na to, ali se uvrščate med prve ali druge je čas, da poskrbite za akumulator.

S pomočjo polnilca za akumulator boste poskrbeli, da bo akumulator za stvar ko se vam bo zahotela vožnja. Akumulatorji namreč ne marajo hladnega vremena in mirovanja, zato obstaja velika verjetnost, da se vam bo v prihajajočem času izpraznil ali poškodoval (še vedno bo deloval, a ne bo dolgo napolnjen). V mislih imejte tudi to, da so dandanes od akumulatorja odvisni vse bolj odvisni tudi drugi deli kot so injektorji, črpalke za gorivo, senzorji… in poganjanje s slabim akumulatorjem jih lahko poškoduje. Njihova okvara pa lahko prinese večje stroške od nakupa polnilca ali menjave akumulatorja.

Kateri polnilec izbrati? Obstaja več vrst polnilcev akumulatorjev. Od klasičnih, ki potrebujejo spremljanje do takšnih, ki se samodejno izklopijo ter do pametnih z vgrajenim sistemom upravljanja in možnostjo popravljanja poškodovanega akumulatorja. Pri nakupu bodite predvsem pozorni na to, da polnilec podpira vašo vrsto akumulatorja.

Kako je potrebno polniti? Ponavadi je ta čas nekje 2 do 6 ur, lahko pa traja tudi dlje, do 24 ur. Priporočamo, da vedno uporabljate akumulator namenjen za motorna kolesa, da bo polnjenje z ustrezno močjo. Ko se bo akumulator napolil se bo zmanjšala moč polnjenja ali pa se bo polnjenje izklopilo, odvisno od tipa. Nekateri polnilci omogočajo po polnjenju tudi ustrezno vzdrževanje baterije.

Kaj je še pomembno? Osnova, da najprej priklopite negativni in nato pozitivni pol, pri izklopu pa najprej pozitivni in nato negativni pol. Kljub naprenosti polnilcev je potrebno polnjenje spremljati in se prepričati, da je ustrezno napolnjen.