Ali otroku kupiti električni ali bencinski kros motor? Smo namreč v poplavi električnih koles in skirojev. Navsezadnje naj bi bila elektrika pogoj prihodnosti, zato smo se odločili, da vam značilnosti kros motorjev malo bolj orišemo in tako pripomoremo k lažji odločitvi.

Katere so glavne prednosti električnega kros motorja?
Prva prednost je zvok. Če živite v strnjenem naselju, ali če želite, da otrok z vožnjo ni moteč sosedom je tih motor kot nalašč za vas. A poglejmo še ostale prednosti:

  • Manj obrabvljivih delov
  • Manj vzdrževanja
  • Cenejše vzdrževanje

Kaj konkretno pomenijo nižji stroški?

Stroški vzdrževanja dosegajo nekje 1/3 stroška kros motorja z notranjim izgorevanjem. Elektromotor je namreč zelo preprost in sestavljen samo in rotorja in statorja. Odštejete lahko tudi strošek olja, oljnih filtrov, batov …

Kako je pa s hitrostjo in pospeški?

Pospeški so večji kot pri motorju z notranjim izgorevanjem (bencinskim). Omogočajo nastavitev moči s katerim lahko preprosto spremenite hitrost in moč. S tem otroku omogočate, da moč raste z njegovim zaupanjem in znanjem. Pri bencinskem lahko sicer hitrost regulirate z vijakom za plin, vendar to pravzaprav ne sprememni moči ampak samo omeji hitrost.

Katere so še ostale prednosti?

  • ni vročih delov kjer bi se lahko otrok opekel
  • ker so lažji od bencinskih ga otrok lažje sam pobere in zaradi te lahkotnosti dobi tudi večji občutek varnosti
  • ker ni prestav je za začetnika vožnja veliko preprostejša

Kaj menite pa vi? Ste za klasiko ali novodobnost? Veseli bomo vašega mnenja. Pišite nam na info@pitbike.si