Marsikdo verigi ne posveča na ta način dovolj pozornosti. Pa bi jo moral, še posebej ker gre ponavadi za vožnjo po terenu zemlje in prahu.

S pravilno nego lahko zmanjšamo obrabo verige in njeno raztezanje, jo zaščitimo pred korozijo in podaljšamo njeno življenjsko dobo. Za to je potrebnih le:

  • nekaj naših minut
  • namenska ščetka
  • namensko čistilo
  • sprej za mazanje

Z namensko ščetko za čiščenje verige verigo z lahkoto očistimo. Trde ščetine odstranijo blato in mast, z mehkimi ščetinami pa lahko očistimo tudi druge dele na motorju. chain-mantens

Sledi uporaba čistila za verigo katerega lahko uporabite tudi za čiščenje zavor. Ker deluje po principu razmaščevala hitro in učinkovito prodre na zamašene dele.  Mogoče boste si rekli “zakaj bi to kupoval, saj je WD-40, ki ga imam doma čisto O.K.”. Res je, da je tudi WD-40 odstranjevalec umazanije, a tu se tudi pri motokrosu konča, saj je zelo neučinkovit napram namenskim sredstvom za čiščenje verige.

Po tem čiščenju pa še verigo namažemo z namenskim polno sintetičnim sprejem, ki je odporen proti vodi, mrazu in vročini, obenem pa ščiti pred korozijo in zmanjšuje raztezanje ter obrabo verige. Spreji so na voljo tudi kot biološko razgradljivi spreji.

Tudi mazanje nikar ne uporabljajte WD-40, saj kljub njegovi sposobnosti čiščenja in mazanja obenem ni idealen ne za mazanje verige, ne za odstranjevanje umazanije in blata z verig. Ne eno ne drugo namreč ne dela dovolj zadovoljivo, niti s pravimi sestavinami, da bi bilo za verigo to koristno. Kot mazilo verige pa ponuja izjemno malo, ali grobo rečeno praktično nič.