Bodisi gre za motokros ali enduro vožnjo, gre v osnovi za šport kjer je bistveno vlagat v ustrezno zaščito. To pomeni tudi vložiti v varna in kvalitetna očala, ki vam bodo zagotovila ustrezno zaščito ter široko in jasno vidno polje. Vendar kakšna izbrati?

Kakšna motokros očala so prava zame?

Izbira je v veliki meri odvisna od vašega proračuna in v kolikšni meri jih nameravate uporabljati. Na trgu obstaja veliko odličnih očal tudi v srednjem cenovnem razredu, ki bodo vsekakor nudile zadostno stopnjo zaščite oči in obraza. Kljub temu pa vas bo naložba v višji rang nagradila z boljšim okvirjem in z naprednejšim tehnologijam. To pa ne glede na ceno ne velja za “no name” kitajska očala kupljena na aliexpressu, wishu in podobnih straneh. Uporaba tovrstnih očal je lahko generalno gledano – ugodna in nevarna za uporabo. Verjetno si nihče od nas ne želi poškodbe na ta račun.

Na kaj je potrebno biti pozoren pri izbiri?

Varnost: Primarna funkcija vseh očal je seveda varnost in zaščita. Pri nakupu se vedno prepričajo, da očala ustrezajo ustreznim varnostnim standardom in imajo certifikat veljaven v Evropski uniji (EN 1938). To je za “no name” kitajska očala zelo vprašljivo. Material okvirja mora biti prav tako trden a fleksibilen in odporen na udarce – npr. iz polikarbonat ali poliuretan, leče pa morajo biti odporne proti praskam in neprepustne za vlago/vodo. Vse to za “no name” kitajska očala ne drži.

Kakovost vida: Eden izmed najpomembnejših varnostnih vidikov je, da je pogled skozi očala vedno jasno viden. To pa omogočajo le leče izdelane iz kakovostnega materiala in okvir, ki ne blokira ali ovira pogleda.

Udobnost in prilagodljivost: Tesno in udobno prileganje je bistvenega pomena. Očala ne smejo biti prevelika ali premajhna in morajo vedno biti združljiva z vašo čelado. Očala morajo na obrazu stati čvrsto – če so na obrazu “majave” so prevelike, če pa s pogledom vidimo okvir so premajhne. Različni proizvajalci imajo tudi različne oblike kar povzroči tudi različno prileganje
obrazu ne le kompatibilnost/nekompatibilnost s čeladami, zato vedno priporočamo, da poskusite več različnih modelov očal. V primeru, da kupujete očala za otroka, pa vedno na otroku najprej preizkusite otroški model. Otroški modeli so prilagojeni in ustvarjeni za otroške obraze, zato jim le te ponavadi najbolje ustrezajo. V primeru pa da želite nositi pod očali tudi očala z dioptrijio priporočamo nakup OTG očal. Priporočamo tudi, da če iz finančnega vidika le lahko, dajte tudi velik poudarek na peno, ki oblega očala, saj so med materiali razlike, ki se pri uporabi kažejo pri odvajanju vlage, kako nam je vroče/hladno in udobno.

UV zaščita: Večina očal s certifikatom o ustreznosti zagotavlja zaščito pred UVA žarki, vendar boljše leče zaščitijo oči pred celotnim spektrom UV žarkov  – tudi UVA, UVB in UVC ter drugimi škodljivimi sevanji (HEV).

Antifog leča: Z izbiro očal z antifog tehnologijo boste preprečili meglenje zaradi vlage ali znoja. Očala v srednjem in višjem rangu so pri tem najbolj uspešna, saj leče niso le tretirane z antifog premazom, temveč preprečujejo meglenje tudi s kombinacijo zračnosti.

Odtenek leče: Upoštevajte, da so različne barve leč s funkcijskim razlogom in niso povezane z videzom. Povedano drugače – različne barve so zasnovane za delovanje v različnih svetlobnih pogojih – rumena barva npr. dobro deluje pri nizkih do zmernih svetlobnih pogojih, medtem ko temnejši odtenki izboljšajo kontrast in udobje pri svetlih pogojih. Očala vseh proizvajalcev iz naše ponudbe ponujajo zamenljivost leč, kar pomeni, da vam omogočajo, da spremenite barvo v skladu s pogoji vožnje.

Tear-off: Ob nakupu preverite, če očala nudijo uporabo tear-off. Mogoče jih v trenutku nakupa ne boste uporabljali, vendar se lahko kasneje izkaže, da bi glede na razmere vožnje (mokri pogoji, blato, prah), bila njegova uporaba dobrodošla. S tem ko boste preprosto odstranili njihovo zgornjo laminirano plast bo pogled takoj nazaj jasen.

Našel sem očala, ki se mi v vseh pogledih ustrezajo, vendar kakšno barvo leč sedaj izbrati?

Vedno izberite glede na pogoje vožnje v katerih najpogosteje vozite. Pri tem vam je lahko vodilo, da so običajno temnejše leče primerne za svetle pogoje, oranžne in rumene pa za manjšo svetlobo. Skupaj z rdečo barvo namreč filtrirajo modro svetlobo in poudarjajo sonce ter dobro delujejo v meglenih in spremenljivih pogojih. Za slabe svetlobne razmere in nočni čas pa je edina in najboljša izbira clear leča. Zrcalna leča pa se bo najbolje obnesla na močni sončni svetlobi. V pomoč pa vam je lahko spodnja tabela:

Upamo, da smo vam malo pomagali pri izbiri pravih očal.

Klikni tukaj za ponudbo motokros očal pri Pitbike.si