Kakšen je njen namen? Ali res potrebujem ta “ovratnik” okoli vratu?

Pričnimo na začetku… torej kakšen je njen namen?

MX opornice za vrat, neck brace
Namen vratne opornice je omejiti gibanje vratu med nesrečo, absorpcija in prerazporeditev udarne sile.

Na ramenih deluje vratna opornica kot nekakšen ovratnik okoli vratu, tvori podporno podlago za čelado in preprečujejo, da bi se vrat predaleč raztegnil, obenem ublažuje udarce.

Do kakšnih poškodb lahko pride brez njene uporabe?

Z njo lahko preprečite hude poškodbe hrbtenjače.

Pogosta je poškodba hrbtenjače.

Marsikdo enači možnost poškodbe hrbtenjače in hrbtenice, a prva je bistveno bolj krhka, saj gre za mrežo živčnih vlaken, celic in cerebrospinalne tekočine.

Tudi poškodbe hrbtenjače in hrbtenice niso vzajemne. Nekje pri 1 od 5 poškodb hrbtenice pride tudi do poškodbe hrbtenjače. Poškodbe hrbtenjače pa pridejo pogosteje brez poškodb hrbtenice.

Drugi dve pogosti poškodbi sta hiperekstenzija in hiperfleksija .

Posredno pa lahko govorimo tudi o poškodbah možganov. Raziskave namreč kažejo, da je poškodba možganov večja, če se ob udarcu tudi glava giba, vrti ko zadane tla.


Vrat je najbolj ranljiv, saj je najmanj zaščiten in glava lahko deluje na njem kot vzvod.

Čeprav z vratno opornico ni mogoče odpraviti tveganja za poškodbe, je dokazano, da njena podpora zmanjša možnost za najhujšo poškodbo, prav tako za manjše poškodbe, saj se zaradi nje ob udarcu obremenitev oddaljuje od vratu.

Večkrat stranke na nas naslavljajo vprašanje: “a res moram to nositi?

Pri tem vedno odgovorimo, da je odločitev pri posamezniku. A dejstvo je, da raziskave kažejo, da vse kar omeji ekstremno gibanje vratu, je ponavadi vedno dobra stvar.

Sama zaščitna oprema je v zadnjih letih zelo napredovala iz pogleda materialov in varnosti. Zato smo mnenja, da je nasploh zaščitno opremo (poudarek na ustrezni) vredno nositi (poudarek na pravilni nošnji), saj lahko ob zavesti, da smo z njo varnejši še dodatno uživamo v vožnji, kot pa morebiti brez zaščite pristati v postelji ali celo na invalidskem vozičku.

Otroške mx vratne opornice

Manjša obremenitev na vrat lahko pri otroku prepreči nastanek zlomov, zmanjša možnost poškodb mišic zaradi ekstremno hitrega giba glave.

Pomembno pa je poudariti tudi to, da se mora opornica prilegati čeladi, kajti le tako lahko zares preprečuje poškodbe.

Pri nas lahko kupiti opornice, ki se udobno prilegajo večini čelad, kljub temu, je potrebno kombinacijo vedno preizkusiti.

Podvprašanje, ki ga pogosto prejmemo je:

“ali se bom lahko navadil nanjo?”

Izkušnje naših kupcev so, da so se nanje hitro navadili, večkrat že kar po enemu krogu ali 5 minutah, kakor sami radi navedejo. Kljub temu pa priporočamo, da pred nakupom vedno preizkusite vratno opornico in tako vidite če vam tovrstna zaščita zares ustreza.

Kaj pa je s tistim – slišal / videl – zaradi opornice se je resnejše poškodoval kot bi se brez nje?


Z vse večjo uporabo vratnih upornic smo priča trendu zmanjševanja poškodb hrbtenjače.

Nekateri so mnenja, da opornica prenese in usmeri sile v srednji del hrbta ali pa se na hrbtu ustvari točka, ki potuje nazaj proti vratu in povzroči poškodbo hrbtenjače. To se nebi smelo zgoditi če je vratna opornica ustrezne kvalitete, pravilno nastavljena in če je ves čas na pravem mestu, ter se ob obremenitvi odpre/zlomi/deformira.

Nekateri so mnenja, da je vratna opornica botrovala k marsikateremu padcu, ki se drugače nebi zgodil (vratna opornica nebi smela vplivati na stabilnost pri vožnji), da mu je vratna opornica povzroča zlom ključnice… Dejstvo je, da je preusmeritev sile iz hrbtenjače na močnejše kosti in mišice večkrat bolje s stališča poškodbe. Tovrstne kosti in mišice zmorejo večjo absorpcijo sile ob udarcu kot hrbtenjača. Na ta račun prejmejo vratne opornice večkrat neupravičene kritike.

Moramo se zavedati, da lahko podobne zaključke delamo tudi pri drugi zaščitni opremi, vendar se o temu ne govori toliko. Pojavlja se namreč vse več kolenskih poškodb in med njimi se tudi najdejo takšne, ki so posledice napačne/neustrezne uporabe kolenčnikov, katere pa je večina sprejela za obvezno opremo. Zato vedno velja – uporabljajmo zaščitno opremoustrezno in pravilno.